Praktische informatie Lokerse feestweek 2024

We maken ons stilaan klaar voor de Lokerse Feestweek, hét jaarlijkse hoogtepunt van muziek en ambiance. Duizenden enthousiaste mensen uit Lokeren en ver daarbuiten zoeken tien dagen ons stadscentrum op om te genieten van de Lokerse Feesten, de Fonnefeesten en de kermis. Ook dit jaar slaan het stadsbestuur, de politie, de brandweer en  verschillende stadsdiensten de handen in elkaar om er, samen met de organisatie van de Lokerse Feesten en Fonnefeesten, een vlot en veilig feest van te maken. Hieronder vind je alle informatie omtrent de tijdelijke (verkeers)maatregelen zodat ook jij de feestweek comfortabel en gezellig kan beleven.


TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN

Stationsomgeving

Gasstraat:
- Afgesloten tussen Pompiersstraat en ingang van VLOT! campus Sint-Laurentius van vrijdag 26 juli om 8 uur t.e.m. donderdag 15 augustus om 24 uur. In dezelfde periode geldt hier ook een parkeerverbod en is er tweerichtingsverkeer tussen de school en de Stationsstraat. Het achterste deel van de Gasstraat blijft bereikbaar via de Pompierstraat.
- Parkeerverbod op 6 plaatsen langs het park gaat al in op woensdag 17 juli om 6 uur ‘s morgens tot 15 augustus om 24 uur.

Prosper Thuysbaertlaan tussen Stationsstraat en Prinses J.-Charlotte park:
- Afgesloten van vrijdag 26 juli om 8 uur t.e.m. donderdag 15 augustus om 24 uur.
- Parkeerverbod van vrijdag 19 juli om 6 uur ‘s morgens tot 15 augustus om 24 uur.

Stationsstraat:
- Vanaf 2 augustus is de Stationsstraat vanaf de Gasstraat tijdens de feesturen afgesloten. Let als automobilist extra op voor de vele voetgangers die in de Stationsstraat wandelen. De Proxy Delhaize in de Prosper Thuysbaertlaan blijft altijd bereikbaar via het tweerichtingsverkeer in de Koophandelstraat. In de Koophandelstraat geldt een parkeerverbod aan de even zijde.
- Het eerste deel van de Stationsstraat tot aan de Gasstraat blijft tijdens de feesturen wel bereikbaar. Er geldt tijdelijk tweerichtingsverkeer.


Omgeving Grote Kaai en Sportlaan

Parking tussen zwembad en atletiekterrein:
Parkeerverbod van maandag 22 juli om 6 uur t.e.m. vrijdag 16 augustus om 18 uur.

Parking Grote Kaai:
- Grindgedeelte: afgesloten van maandag 22 juli om 7 uur t.e.m. vrijdag 16 augustus om 18 uur.
- Asfaltgedeelte: afgesloten van woensdag 24 juli om 14 uur t.e.m. vrijdag 16 augustus om 18 uur.
- Door het afzetten van de parking Grote Kaai is de private ondergrondse parking van de Begijnhofstraat enkel toegankelijk via de Poststraat.

Aardeken afgesloten:
- Van woensdag 24 juli om 14 uur t.e.m. vrijdag 16 augustus om 18 uur.
- Bewoners en organisatie mogen door, net als de bezoekers van het Centrum voor Jeugdtoerisme in het Verloren Bos (+ parkeren mogelijk).

Peperkoekdreef parking afgesloten:
Van woensdag 31 juli om 15 uur t.e.m. maandag 12 augustus om 8 uur.

Grote Kaai vanaf de Torenstraat en de Sportlaan is volledig afgesloten:
Op donderdag 1 augustus van 8 t.e.m. 22 uur. Dit om reclame, mediabruggen en alle kramen op te stellen. De omleiding van tijdens de feestweek geldt gedurende deze uren.

Grote Kaai parkeerverbod in de straat:
Van donderdag 1 augustus om 7 uur t.e.m. maandag 12 augustus om 22 uur.

Sportlaan parkeerverbod:
Van vrijdag 2 augustus om 7 uur t.e.m. maandag 12 augustus om 22 uur.

Torenstraat:
Dagelijks afgesloten van aan de Grote Kaai, ook voor voetgangers. Bewoners bereiken hun woning via het Sint-Laurentiusplein.

                                                                                                                                             

Tijdens de hele feestperiode is het verboden om de Grote Kaai in te rijden vanaf de Markt. Het stadscentrum richting de Martelarenlaan verlaten? Volg de omleiding van het station via Stationsplein, Groendreef, N70, Melkerijstraat, Rozenstraat, Oude-Bruglaan en Martelarenlaan.

                                                                                                                                             

 

Tijdens de feesttijden (zie uurschema)

- De Grote Kaai, de Markt, een groot deel van de Prosper Thuysbaertlaan, de Groentemarkt en de Durmelaan van aan de Oude Vismijn tot de Markt worden afgesloten voor alle verkeer.
- De Sportlaan gaat nu ook dicht aan de Poststraat voor doorgaand verkeer richting de Markt. Enkel bewoners en mensen met een geldige parkeerkaart mogen door. Er is toegangscontrole door de organisatoren van de Lokerse Feesten. Bewoners van de achtergelegen appartementsgebouwen “Oude Durme” kunnen wel doorrijden. Uitzondering: zaterdag 3 augustus tussen 10 en 19 uur omwille van de Deba Meubelen BK Streetrace en de Optiek Sonck Jogging (i.s.m. AVLO).
- Het Sint-Laurentiusplein en de Torenstraat worden afgesloten.
- De Roomstraat (vanaf Vrijheidsplein) en de Durmelaan (vanaf Heirbrugstraat) worden doodlopend.
- Er geldt een parkeerverbod in de Verloren Boslaan aan de kant van het Bospark, in de Eekstraat tussen Karlapperstraat en Heirbrugstraat (aan de kant van houthandel De Groote) en op een deel van de Oude Vismijn in functie van fietsenstallingen.

2 feestzones

1. KERMISZONE
Groentemarkt, Schoolstraat en Markt (tot Optiek Sonck).

Opstelling
De kermiskramen worden opgesteld direct na de woensdagmarkt op 31 juli. De politie leidt deze wagens in kleine groepjes vanaf de Martelarenlaan naar de Markt. De kermiszone is hierdoor pas opnieuw toegankelijk zodra de kermis volledig is opgesteld.

De parking naast het Cultuurcentrum wordt van dinsdag 30 juli om 15 uur t.e.m. maandag 13 augustus om 12 uur een parkeerzone voor de woonwagens van de kermis.


2. FEESTZONE
Kermiszone + Grote Kaai, Sportlaan, Stationsstraat en rotonde langs de Durme dagelijks afgesloten.

De toegang naar de feestzone wordt dagelijks door politie en stadsdiensten afgesloten voor alle verkeer door middel van zware obstakels.

Dit gebeurt telkens op verschillende tijdstippen:

Vrijdag 2 augustus - 16 tot 8 uur (’s morgens)
Zaterdag 3 augustus - 12 tot 8 uur (’s morgens)
Zondag 4 augustus - 12 tot 8 uur (’s morgens)
Maandag 5 augustus - 13 tot 8 uur (’s morgens)
Dinsdag 6 augustus - 16 tot 8 uur (’s morgens)
Woensdag 7 augustus - 14 tot 8 uur (’s morgens)
Donderdag 8 augustus - 16 tot 8 uur (’s morgens)
Vrijdag 9 augustus - 13 tot 8 uur (’s morgens) - Opgelet: vroeger afgesloten dan vermeld in de infofolder, door de tienerfuif.
Zaterdag 10 augustus - 16 tot 8 uur (’s morgens)
Zondag 11 augustus - 16 tot 8 uur (’s morgens)

Op de invalswegen wordt met duidelijke borden aangegeven dat er kermis is zodat iedereen op de hoogte is. Uiteraard blijft de feestzone altijd bereikbaar voor de hulpdiensten!

Deba Meubelen BK Streetrace en Optiek Sonck Jogging

Op zaterdag 3 augustus gelden onderstaande regels in functie van de streetraces (4 & 10 km) i.s.m. AVLO:

• Alle straten op het parcours worden door seingevers afgesloten voor alle verkeer van 12 tot 18 uur.
• Bewoners van de achtergelegen appartementsgebouwen “Oude Durme” kunnen niet door op zaterdag 3 augustus tussen 12 en 18 uur.
• Op en rond het parcours geldt er tijdelijk ook een parkeerverbod. Net zoals vorig jaar komen de lopers niet in de Heirbrugstraat, daar gelden er dan ook geen aangepaste maatregelen.
• Meer info en parcours: streetraceavlo.be.


Wielerdriedaagse Grote Prijs Stad Lokeren

Tijdens de Feestweek worden er drie wielerwedstrijden georganiseerd, telkens van 14 tot 18 uur.

• Eksaarde: zondag 4 augustus
Vertrek en aankomst in Eksaarde-dorp. Parcours via de Rechtstraat, Brielmolenstraat, Schuifelstraat, Eksaardebaan, Sijpstraat, Gentdam,
Pontweg, Hermelinestraat, Heirstraat, Leebrugstraat, Keizerstraat, Nieuwe Baan en Oosteindeken terug naar Eksaarde-dorp.
• Kopkapel: woensdag 7 augustus
Vertrek aan Oude Heerweg. Parcours via de Beukenlaan, Slagveldstraat, Daknamstraat, Daknam-dorp, Reinaertdreef, Pontweg, Sinaaistraat, Karrestraat en Kopkapelstraat terug naar Oude Heerweg.
• Doorslaar: vrijdag 9 augustus
Parcours nog te bepalen, rekening houdend met de werken in de Rechtstraat.


ANDERE PRAKTISCHE WEETJES
Muziek centraal, maar binnen aanvaardbare grenzen

Voor de Lokerse Feesten en Fonnefeesten zijn geluidsnormen vastgelegd. De politie zorgt ervoor dat die worden nageleefd. Ook de kermis, horeca, straatmuzikanten en randanimatie moeten zich aan deze regels houden.

Toiletwagens

We voorzien dit jaar gratis toiletwagens, ook voor personen met een handicap, op de Markt t.h.v. de St.-Laurentiuskerk en in de Koophandelstraat. Deze worden dagelijks gereinigd.

Soepele parkeercontroles

Van woensdag 24 juli t.e.m. vrijdag 16 augustus treedt Streeteo (Indigo), de firma die de parkeercontroles uitvoert, soepel op wanneer de gecontroleerde bestuurder een bewonerskaart of werkabonnement heeft. Bovendien is het betalend parkeren en het gebruik van de parkeerschijf in de blauwe zone tussen vrijdag 2 en zondag 11 augustus beperkt tot de periode van 9 tot 14 uur, in plaats van tot 18 uur.


Woensdagmarkt

Net zoals vorig jaar zal de woensdagmarkt van 7 augustus niet doorgaan.


Vuurwerk

Op zondag 11 augustus geniet je van een geluidsarm en diervriendelijk vuurwerk onder begeleiding van muziek. Dit spektakel start om 22 uur aan de Durmebruggen.


Bereikbaarheid Welzijnshuis (Grote Kaai 20)

Het Welzijnshuis is gedurende de feestweek enkel geopend in de voormiddag. Bezoekers kunnen voor het gebouw parkeren tussen 9 en 12 uur.

 

BEREIKBAARHEID TIJDENS DE FEESTWEEK

Kom je met de fiets?

Om het fietsgebruik extra te promoten voorzien we dit jaar fietsenstallingen in de Koophandelstraat, de Oude Vismijn, de Markt t.h.v. de Sint-Laurentiuskerk, de Schoolstraat t.h.v. de Markt en de Sportlaan. Hou er rekening mee dat het Prinses Josephine-Charlotte park niet meer toegankelijk is voor fietsers van zodra de opbouw van de Fonnefeesten start.

Openbaar vervoer

Naast de gebruikelijke nachtbussen en pendelbussen heeft de organisatie van de Lokerse Feesten dit jaar ook een samenwerking opgezet met de NMBS, waarbij er op dinsdag 6 en vrijdag 9 augustus nachttreinen zullen worden ingezet richting Antwerpen en Gent/Brugge. Dit initiatief wordt uitgerold als een testproject.

Meer info op lokersefeesten.be/nl/praktisch/mobiliteit.