Publieke laadpaal aanvragen

De opkomst van elektrische wagens groeit in een sneltempo. De Vlaamse overheid mikt op 35.000 publiek toegankelijke laadequivalenten tegen 2025. Zo wil men het netwerk van publieke landpunten versneld uitbouwen en het comfort van de bestuurders van elektrische wagens vergroten. Stad Lokeren wil graag mee investeren in deze technologie. 

 


Suggestie voor een publieke laadpaal

Beschik je over een elektrische wagen maar kan je geen privaat laadpunt installeren en is er geen publieke laadpaal in de buurt? Dan kan je vanaf nu een suggestie geven voor een nieuwe publieke laadpaal. Voor elke suggestie wordt bekeken wat de best mogelijke locatie is voor de nieuwe laadpaal.

 

3 startegieën voor extra laadpalen op het openbaar domein
  • Paal volgt wagen: Elke burger die volledig elektrisch rijdt, thuis zelf geen laadpunt kan installeren en er ook geen in de directe omgeving heeft staan, kan een publieke laadpaal aanvragen.

  • Paal volgt paal: Wanneer bestaande laadpalen zeer frequent gebruikt worden, dan komt er automatisch een nieuwe paal bij op die locatie.

  • Suggestie door Stad Lokeren: Steden en gemeenten kunnen ook suggesties doen voor nieuwe laadpalen op hun grondgebied. Om het grondgebied zo goed mogelijk te overspannen heeft Stad Lokeren een spreidingsplan opgemaakt met toekomstige laadpalen op strategische locaties. Hierdoor wordt de impact op het openbaar domein beperkt bij het plaatsen van nieuwe laadpalen, , maar is er wel genoeg aanbod om bewoners die geen laadinfrastructuur kunnen plaatsen op privédomein hun wagen te laden laden op maximum 250 meter. Dit plan kan je onderaan terugvinden.

 

Wat zijn de voorwaarden?
  • Enkel volledig elektrische wagens komen in aanmerking.

  • Je beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of bent niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking).

  • Jouw aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.

  • Er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250 meter wandelafstand van je woonst beschikbaar.
 
Hoe vraag je een publieke laadpaal aan?

Een aanvraag kan je indienen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken via het e-loket op www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen.

Jouw aanvraag wordt vervolgens gecontroleerd op volledigheid en ontvankelijkheid. Ten laatste 6 maanden na de goedkeuring zal Engie de laadpaal op maximaal 250 meter van je woning plaatsen.

 

Wist je dat laadkabels op openbaar terrein verboden zijn?

Opladen via een private laadpaal is enkel mogelijk indien je je auto ook op eigen terrein kan parkeren. Het is niet toegelaten een laadkabel over het voetpad of fietspad te leggen of te spannen. Dat verhindert een vlotte doorgang van het openbaar domein. Ook het gebruik van kabelgoten of zwevende laadarmen is verboden. De leidraad van de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) met de juridische context en aanbevelingen kan je hier nalezen.